Nyheter i laget
Her vil alle nyhetssaker legges ut, der de nyeste vises øverst.
-
Kystlyngfestivalen dag 2
Hoved dagen ble åpnet av selveste fylkesordfører Jon Askeland, og han lovde mer penger til kampen for å redde lyngheiene her vest! Valgte oss midt i en valgkampinnspurt! Siri Vatsø Haugum og Kristine Birkeli gav oss faglig innsikt i lyngen, Bjørn Arild Hatteland lærte oss om ulike ville og tamme pollinatorer i lyngen. Solveig Kalvø Roald fra statsforvalteren i Hordaland fortalte alt for få søkte RMP midler til å brenne lyng! Hilde Buer (forfatter av villsauboken) holdt et fantastisk foredrag om hvordan hun hadde ryddet og holdt sausene sine på værlandet, utrolig fascinerende. Lyngen må brennes og beites! Det er mange flere som søker om beite men ikke brenner. Tormod Magnussen som har vunnet pris for sitt arbeid med å fornye lyngområder mener ordningene for å gjøre dette arbeidet er gode, vi trenger bare flere som søker. Hilde mener det er vanskelig med ordninger for å drive med villsau da kravet til effektivitet og kjøttmengde pr dyr gjør at ordningene blir for dårlig for sauetyper som er egnet i kystlyng områder. Vi hadde avslutningsvis et fantastisk honningsensorikk kurs med Ragna Ribe Jørgensen. Lunch Villsausuppe, kaffe og honningkake, middag nydelig spelsau og rotgrønnsaker, i baren: Lyng gin med hylleblomst tonic, før vi krabbet inn på bussen etter et bra arrangement som vi satser på i gjenta neste år!
Generalsponsor #fanasparebank
Støttespillere #klp #alverkommune #rogalandbirøkterlag #hordalandbirøkterlag #lyngheisenteret #bybi-Oslo
-
Kystlyngfestivalen dag 1
Guidet tur med Siri Vatsø Haugum fra kystlyngsenteret. Utrolig lærerikt! Siri lærte oss at tørkeskadet lyng ofte skjer vinterstid, dersom luftfuktigheten blir lav. Lyngen samler CO2 fra luften og gir tilbake oksygen (fotosyntese). Til denne fotosyntesen bruker lyngplanten mye vann. Er det kaldt og lav luftfuktighet vil den bruke opp lagret vann og tørke ut. Denne lyngen gir ikke nektar kommende sesong, beste måte å fikse den lyngen er da å brenne den! Så to fantastiske foredrag, et fra Håkon Tjøstheim som fortalte oss hvordan han tar ut klokkelynghonning som kanskje er en av verdens mest eksklusive honninger, honningens Rolls Roys! La honningen modne i tavlene før de slynges sier Håkon! Så et lærerikt foredrag om vandring til kystlyngen fra Alf Helge Søyland. Alf Helge fortalte at kystlyngen er så unik grunnet det varme (ikke så mye frost/luft varmet opp fra havet) og fuktige klimaet vi finner helt ute med kysten, her trekker havdisen innover land og sørger for optimale forhold for at lyngblomsten åpner seg og gir den ekslusive kystlynghonningen. Dette var bitte litt av den lærdommen jeg fikk i dag, i morgen er det nye muligheter for læring.
default -
Ny nettside
Bergen og Omegn Birøkterlag får ny nettside. Den nye nettsiden heter boobi.no fordi det er en forkortelse av lagsnavnet. Det gamle nettstedet her bsbi.no og er en forkortelse av lagets midlertidige navn Bergenske og Sotra Birøkterlag. Dette var et navn laget hadde i en overgangsfase etter at de to lagene Bergenske Birøkterlag og Sotra Birøkterlag slo seg sammen.