Nyheter i laget

Her vil alle nyhetssaker legges ut, der de nyeste vises øverst.

 • Kurs i todronningdrift med Johannes Berget

  Dagskurset ble holdt for medlemmer på Montana med 25 deltagere. Johannes Berget bruker metode for todronningdrift etter Arud, som medfører en egen årssyklus og bestemte tiltak i kubene gjennom sesongen. Einar Arud har brukt denne metoden i over 60 år og forfinet denne metoden gjennom årene.

  Tiltak starter allerede høsten før ved innvintring, der man sørger for så sterke kuber som mulig. Det er gjerne etterfylling med bier fra andre kuber, og etterfylling av fôr sent om høsten. Kuben skal være helt tett med bier. Slik får man sterke kuber som overvintrer godt. Så starter fôring 28. mars. Han fôrer gjerne med honning i todronning fôrkar. Sent i april setter han på ynglekasse nr 2., da skal den første yngelen ha krøpet og være klar til blåbærtrekket. En uke etter at kuben har fått nytt yngelrom, kommer første skattekassen på. Her kan man sette inn fem utbygde og fem byggevoksplater, annen hver. Sent i mai deles kuben, og man må ha nye dronninger tilgjengelige i denne fasen.

  Det er eget utstyr som brukes for disse kubene, og Johannes lager endel av utstyret selv. Todronningkubene som er i drift har stor fare for sverming og tiltak mot dette er standardisert for metoden. Noen av todronningene blir også brukt til å lage cellebyggere.

  Honningutbyttet er ikke doblet med tredoblet for en kube i todronningdrift. Johannes bruker bare helkasser, men halvkasser er mulig å bruke for skattekassene, sier han. Yngelrommet er delt og består av to helkasser.

  Det ble servert pizza underveis i kurset og praten gikk i pausen. Vi takker Johannes for lærerikt kurs!

 • Årsmøte for 2024

  Vi takker de som møtte på Montana for gjennomføring av årsmøtet for 2024. Vi startet med presentasjon av Bjarte Tennfjord. Han snakket om prising av honning og lønn for arbeid med bier. Å lage driftsavtaler med bedrifter og vite hvordan man lønner sin egen innsats i bigården er viktig, mente Bjarte. Honning er et eksklusivt produkt og folk er villig til å betale for kvalitet. Det ligger mange timers arbeid bak et glass med honning og et sunt bifolk, det vet alle birøktere. Etter presentasjon var det gjennomgang av vanlige årsmøtesaker, i tillegg skulle vi velge logo. Det var to alternativer det skulle velges mellom. Laget har hatt saken gående de siste to årene og er veldig glade for at vi nå endelig har en logo. Til slutt hadde vi spørrekonkurranse arrangert av Manuel Hempel. Førstepremiene var tre gavekort på Honningsentralen, fulgt av cider, mjød og til slutt honningkarameller. Det var god stemning og hyggelig å treffe medlemmene igjen.

 • Kystlyngfestivalen dag 2

  Hoved dagen ble åpnet av selveste fylkesordfører Jon Askeland, og han lovde mer penger til kampen for å redde lyngheiene her vest! Valgte oss midt i en valgkampinnspurt! Siri Vatsø Haugum og Kristine Birkeli gav oss faglig innsikt i lyngen, Bjørn Arild Hatteland lærte oss om ulike ville og tamme pollinatorer i lyngen. Solveig Kalvø Roald fra statsforvalteren i Hordaland fortalte alt for få søkte RMP midler til å brenne lyng! Hilde Buer (forfatter av villsauboken) holdt et fantastisk foredrag om hvordan hun hadde ryddet og holdt sausene sine på værlandet, utrolig fascinerende. Lyngen må brennes og beites! Det er mange flere som søker om beite men ikke brenner. Tormod Magnussen som har vunnet pris for sitt arbeid med å fornye lyngområder mener ordningene for å gjøre dette arbeidet er gode, vi trenger bare flere som søker. Hilde mener det er vanskelig med ordninger for å drive med villsau da kravet til effektivitet og kjøttmengde pr dyr gjør at ordningene blir for dårlig for sauetyper som er egnet i kystlyng områder. Vi hadde avslutningsvis et fantastisk honningsensorikk kurs med Ragna Ribe Jørgensen. Lunch Villsausuppe, kaffe og honningkake, middag nydelig spelsau og rotgrønnsaker, i baren: Lyng gin med hylleblomst tonic, før vi krabbet inn på bussen etter et bra arrangement som vi satser på i gjenta neste år!

  Generalsponsor #fanasparebank 

  Støttespillere #klp #alverkommune #rogalandbirøkterlag #hordalandbirøkterlag #lyngheisenteret #bybi-Oslo